Kansanedustajuus on ammattityötä

Kansanäänestyksestä

Eilisessä Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa päätettiin järjestetäänkö Rantatien tunnelista kansanäänestys. Keskustelua riitti ja kokous venyi tämän päivän puolelle. Moni on kysellyt minulta sähköpostitse asiasta, joten laitetaan nyt tänne blogiinkin, mitä mieltä kansanäänestyksen järjestämisestä olen. Suunnilleen alla olevilla sanoilla perustelin kantaani myös valtuuston kokouksessa, jossa siis äänestyksen jälkeen valtuusto päätti olla järjestämättä kansanäänestystä tunnelihankkeesta.

On huomattava, että emme valtuustossa tällä kertaa keskustelleet siitä, onko tunneli hyvä vai huono hanke. Olimme päättämässä siitä järjestetäänkö asiasta kansanäänestys.

Ensinnäkin kansanäänestyksen vaatiminen tässä vaiheessa aliarvioi pahasti tamperelaisten kykyä olla perillä ja selvittää oman ehdokkaansa kantoja tärkeisiin asioihin ennen kunnallisvaaleja. Tunnelikysymys on puhuttanut vuosia ja se oli kattavasti esillä myös ennen syksyn 2008 kunnallisvaaleja ja jokainen valtuutettu on varmasti ilmaissut kantansa äänestäjille jo ennen vaaleja. Minä luotan siihen, että äänestäjät ovat osanneet tehdä valintansa.

Toiseksi edustuksellisen demokratian ideana on juuri se, että jokaisesta asiakysymyksestä ei tarvitse järjestää erikseen kallista kansanäänestystä ja juoksuttaa ihmisiä uurnille harvasen sunnuntai.

Sitä paitsi riippumatta siitä, mitä mieltä tunnelin rakentamisesta kukin on, me kaikki tajuamme sen, että kansanäänestys asiasta on auttamatta myöhäistä tässä vaiheessa hankkeen valmistelua. Jos kansanäänestyksiä järjestetään, äänestys on järkevintä toimittaa suunnitteluvaiheessa, kun merkittäviä päätöksiä ei ole vielä tehty. Toki tulevissa merkittävissä kunnallispoliittisissa päätöksissä on mahdollista hyvissä ajoin keskustella mahdollisuudesta järjestää kunnallinen neuvoa-antava kansanäänestys.

Minä kunnioitan tamperelaisten viime kunnallisvaaleissa ilmaisemaa kantaa tunnelikysymyksessä. Ei ole tarkoituksenmukaista, että kansanäänestystä käytetään pienen vähemmistön viimeisenä keinona uusia jo demokraattisen prosessin tuloksena saatu valtuuston enemmistön päätös.

Muita kirjoituksia

Instagram