Kansanedustajuus on ammattityötä

Työvuosi paketissa

Eduskunnan työ syksyn osalta päättyi eilen suuren valiokunnan kokoukseen ja budjettiviikon viimeisiin äänestyksiin. Viimeisenä istuntopäivänä eduskunnassa esiintynyt Sibelius-lukion kuoro toi joulumielen ja vuosi alkaa olla töiden osalta paketoitu. Täytyy sanoa, että kulunut vuosi on ollut elämäni kiireisin ja samalla antoisin.

Eduskunta palaa istuntotauolta jälleen 6.2. Suuri valiokunta kokoontunee eurooppalaisen päätöksenteon myötä myös tammikuussa. Lomailen hieman joulun ja uuden vuoden välillä hevosten parissa. Tammikuussa koittaa taas arki ja olen paljon läsnä Pirkanmaalla mm. eri tilaisuuksissa. Tammikuun tärkein projekti on tietysti presidentinvaalit ja vaalityö Sauli Niinistön puolesta.

Eduskunnan keväästä ennustetaan haastavaa. Tällä viikolla eduskunnassa hyväksytyn valtion budjetin mukaan Suomi ottaa ensi vuonna 52,5 miljardin budjettiin 7,1 miljardia velkaa. Suomi on toki edelleen parhaiten talouttaan hoitaneita maita Euroopassa, mutta meidänkin velkaantumisen vauhti on huolestuttava ja talouden näkymät epävarmat. Pääministeri Jyrki Katainen totesikin kuluneella viikolla, että keväällä edessä on säästöjä ja veronkorotuksia. Yksin veronkorotuksilla ei taloutta tasapainoteta ja hyvinvointia pelasteta. Säästöjen lisäksi on uudistettava vanhoja rakenteita ja erityisesti mietittävä, mistä saadaan uutta kasvua.

Vaikeisiinkin päätöksiin on pystyttävä. Euroopassa on jo riittävän monta esimerkkiä siitä, mihin valtion holtiton velaksi eläminen johtaa. Suomella menee kriisimaihin verrattuna hyvin. Monet eurooppalaiset valtiot joutuvat nyt tekemään muiden sanelemia ratkaisuja pakon edessä. Me voimme vielä sopeuttaa talouttamme huomattavasti kivuttomammin, kunhan teemme nyt itse vastuullisia tulevaisuuteen katsovia ratkaisuja ennakoivasti.

Jouluna on kuitenkin aika rauhoittua ja kerätä voimia tulevaan työvuoteen. Kiitän suuresti kuluneen vuoden yhteistyöstä ja toivotan rauhallista Joulua ja hyvää Uutta vuotta!

Muita kirjoituksia

Instagram