Kansanedustajuus on ammattityötä

Sopu Euroopan vakauttamisesta

Eurooppa-neuvosto päätti torstaina paketista, jolla Kreikan velkakriisin leviäminen muihin maihin pyritään ehkäisemään. Yksityinen sektori ottaa nyt merkittävästi vastuuta samalla kun kriisimaiden säilyminen markkinoilla pystytään turvaamaan. Saavutetulla ratkaisuilla pyritään ensisijaisesti ehkäisemään hallitsematonta talouskaaosta Euroopassa. Kokouksessa sovittiin velkajärjestelyistä Kreikan osalta, sekä toimenpiteistä Euroopan pankkisektorin vakauttamiseksi, Euroopan rahoitusvakausvälineen muokkaamiseksi, talouskurin parantamiseksi ja euroalueen rakenteiden uudistamiseksi.

Aamuyölle jatkuneen kokouksen jälkeen pääministeri Jyrki Katainen oli heti torstaiaamulla meillä suuressa valiokunnassa kuultavana Eurooppa-neuvoston ja euroalueen päämiesten kokouksista. Tulos on Jyrkiltä erinomainen neuvottelusuoritus, jolla turvataan Euroopan vakautta ja voitiin estää Suomen vastuiden kasvaminen! Kokousten ratkaisut vastaavat pitkälti Suomen asettamia tavoitteita. Myös markkinat näyttävät nyt toiveikkailta.

Pankkien pääomittaminen tapahtuu, Kreikkaa lukuun ottamatta, ensisijaisesti omistajien tai toiseksi kotivaltioiden toimesta. Kriisin välttämiseksi on tärkeää, että yksityiset pankit osallistuvat velkojen anteeksiantoon ja että ennen kaikkea Kreikka, Italia ja Espanja todella sovitun mukaisesti laittavat omat valtiontaloutensa kuntoon. Jokaisen talousongelmien kanssa painivan maan on ryhdyttävä tehokkaisiin pidemmän aikavälin toimiin ylivelkaantumisen hillitsemiseksi.

Tulevaisuudessa unionin on oltava valmis vaikka perussopimuksen muutoksiin, jos talouskurin parantaminen ja tiukentaminen sitä vaatii. Tämä on myös Suomen kaltaisen tiukan talouskurin maan etu. Yhteinen raha edellyttää toimiakseen sitä, että yhteisiä taloussääntöjä myös noudatetaan. Jos perussopimuksen muuttaminen on ainoa keino saada parempaa talouskuria ja velvoittavampia sääntöjä, niin sitten se kannattaa tehdä.

Jo tiistaina ennen ratkaisevaa kokousta tapahtui eduskuntatyössä paljon. Aloitin aamun presidentin linnassa, kun puolustusvaliokunta keskusteli tasavallan presidentin kanssa mm. Venäjästä ja puolustusvoimauudistuksesta. Pidän erittäin tärkeänä, että tulevien presidentinvaalien jälkeen valiokunta pääsee keskustelemaan näistä ja muista asioista viime viikonloppuna virallisesti Kokoomuksen ehdokkaaksi nimitetyn Sauli Niinistön kanssa.

Olethan jo liittynyt Saulin tukijaksi osoitteessa http://niinisto.fi/tukijat

Muita kirjoituksia

Instagram