Kansanedustajuus on ammattityötä

Pirkanmaa tarvitsee oman ministerin

Ministerit eivät voi olla vain oman maakuntansa asioita sokeasti ajavia lobbareita, jotka sivuuttavat koko Suomen näkökulman. Silti työskentely eduskunnassa on avannut silmiäni poliittisille realiteeteille. Maakuntamme edunvalvonnan tuloksista paistaa kauas, että meillä ei ole vuosiin ollut tarjota hallituspuolueille sopivaa henkilöä ministerisalkun saamiseksi maakuntaan.

Pirkanmaalla on tuoreessa muistissa hätäkeskuksen siirto Poriin. Keinomme olivat vähissä. Ei auttanut vaikka kansanedustajamme yrittivät olla asiassa aktiivisia. Laki sanoo, että ministeri päättää niin silloin ministeri päättää. Tällä kertaa asianomainen ministeri päätti siirtää hätäkeskuksen Pirkanmaalta omaan vaalipiirinsä Satakuntaan.

Tänään Osaamis- ja elinkeinolautakunnassa kahvikeskusteluissa puhutti Tampere-Pirkkalan lentoaseman tilanne. Latvialainen lentoyhtiö AirBaltic perustaa liikenteen solmukohtansa Tampereen sijaan Ouluun. AirBalticin Suomen-liikenteen solmukohdaksi olivat vaihtoehtoina myös Turku ja Tampere. Oulu veti pisimmän korren suurelta osin siksi, että siellä kentän kehittämiseen on viime aikoina panostettu voimakkaasti.

Vastaisuudessa meidän on saatava asiaamme paremmin lobbattua valtion suuntaan. Kenttien kehittämisrahoituksen osalta luvut puhuvat karua kieltä lobbauksen tehosta.

Oululaiset panostivat kenttäänsä itse 2 miljoonaa, Finnavia 7 miljoonaa ja valtio 14 miljoonaa. Yhteensä Oulun kenttää kehitetään siis reilusti yli 20 miljoonalla. Oululaisille ei varmasti ollut haittaa siitä, että oman alueen kokoomuslainen ministeri työskentelee liikenne ja viestintäministeriössä. Myös kepulainen aluepolitiikka on ollut Oulun puolella rahoja jaettaessa.

Lukuja voi verrata Tampereen kentän tulevaisuuden suunnitelmiin. Täällä mahdollisesti toteutuvan 3,3 miljoonan remontin kustannuksia on suunniteltu jaettavan niin, että kukin osapuoli maksaisi yhden kolmasosan, eli 1,1 miljoonaa. Tosin remontti on yhä vaakalaudalla, sillä Finnavia vaatii vielä liikenteen kasvattamista kentällä ennen korjaus- ja laajennussuunnitelmien lukkoonlyöntiä.

Pirkanmaa on asettanut kauaskantoisia tavoitteita tulevaisuudelle. Joukossa on toinen toistaan tärkeämpiä hankkeita, joihin on saatava valtio mukaan. Niiden toteuttamiselle ja Tampereen seudun kehittämiselle Suomen ykkösmaakuntana on oman ministerin saaminen ensiarvoisen tärkeää. Vaikutusmahdollisuudet valtioneuvostosta käsin ovat vertaansa vailla.

Muita kirjoituksia

Instagram