Kansanedustajuus on ammattityötä

Opiskelija, vaadi parempaa!

Piipahdin juuri Keskustorilla, missä tamperelaiset korkeakouluopiskelijat järjestivät tempauksen opintotuen sitomiseksi elinkustannusindeksiin. On mielettömän hienoa, että nuoret lähtevät vaikuttamaan ja ovat aktiivisia.

Kehotan opiskelijoita kuitenkin vaatimaan parempaa! Nykyisen tukimallin sitominen indeksiin ei tunnu yksittäisen opiskelijan kukkarossa, mutta valtion kassaa menoautomaatti kyllä rokottaa sievoisesti. Ongelmat eivät ratkea vain kaatamalla lisää rahaa toimimattomaan järjestelmään.

Nykyisen mallisen opintotuen sitominen indeksiin ei siis ratkaise opiskelijan toimeentulon ongelmaa sen paremmin kuin nykyisen opintotukijärjestelmän sudenkuoppiakaan. Nykyinen tukimallimme kannustaa lähinnä yhteen asiaan; laskemaan sitä, ettei vaan tee liikaa töitä.

Koko opintotukijärjestelmä kaipaa radikaalimpaa uudistusta, jolla on kaksi kannustavuuteen kiteytyvää tavoitetta:

1) Opintotuesta on tehtävä ahkeraan opiskeluun kannustava ja täysipäiväisen opiskelun, varsinkin ensimmäisinä vuosina, mahdollistava.

2) Työnteosta ei saa rankaista. Jos pystyy yhdistämään työnteon hyvin eteneviin opintoihin, sen pitää olla aina kannattavaa myös taloudellisesti. Nykyisin tulorajat tulevat vastaan liian helposti.

Kun koko malli on kunnossa, sen sitomista indeksiin kelpaa vaatia. Opintotukijärjestelmän kokonaisvaltainen uudistus on kirjattava hallitusohjelmaan ja toteutettava ensi vaalikaudella. Nyt on tekojen aika.

Muita kirjoituksia

Instagram