Vierailin eilen Rekrytorilla, missä 87 yritystä esittäytyi ja tarjolla oli 3500 työpaikkaa. Paikalla oli myös valtava määrä aktiivisia nuoria etsimässä työtä. Hienoa, että tänä vuonna tarjolla oli viime vuotista enemmän työpaikkoja. Illalla ohjelmaan kuului myös Stream Tampereen Launch Party.
Nokian tapaus on alleviivannut sitä, että Suomessa on etsittävä kasvua ja uusia työpaikkoja yhden ison yritysjätin sijaan monista pienistä yrityksistä. Tarvitsemme siis lisää pieniä ketteriä ja kasvuhakuisia yrityksiä.
Yrittäjyyden edellytysten luominen, kannustavuuden lisääminen ja ensimmäisien ulkopuolisten työntekijöiden palkkauksen houkuttelevuus ovat avainasemassa, kun eduskunta luo edellytyksiä uusien työpaikkojen syntymiselle. Työnteosta, yrittämisestä ja työllistämisestä on tehtävä nykyistä kannattavampaa. Se on tärkeää, koska Suomalainen hyvinvointi tehdään työllä.
Verotuksen ja lainsäädännön lisäksi on vaikutettava myös siihen, että korkeakouluista valmistuvat osaajat kokisivat yrittäjyyden yhä useammin aidoksi vaihtoehdoksi työllistää itsensä – ja mahdollisesti myös muita. Aitoa yrittäjyyttä ja uusia työpaikkoja ei synny vain hallinnollisilla päätöksillä. Yrittäjäasenteen on lähdettävä ihmisistä itsestään.
Stream Tampereen tarkoituksena on innostaa ja kannustaa opiskelijoita yrittäjyyteen. Siitähän luonnollisesti seuraa uusia yrityksiä, lisää työpaikkoja ja hyvinvointia. On todella mahtavaa, että vihdoin on olemassa taho, joka lähtee luomaan yrittäjyyskulttuuria jokaiseen Tampereen korkeakouluun.
1) On mahtavaa, että nuoret ja opiskelijat ovat nyt itse ottamassa vastuuta omasta työllistymisestään enemmän kuin koskaan. Yrittäjyys on oikeasti vaihtoehto! Ongelma tällä hetkellä esimerkiksi Tampereen yliopistossa on se, että yrittäjyyteen ei juuri kannusteta millään muulla alalla kuin kauppatieteellisellä – jos sielläkään. Miksei meillä puhuta laajasti yrittäjyydestä mahdollisuutena esim. humanisteille? Yhteiskuntatieteilijöille? Hallintotieteilijöille?
2) Hienoa Streamin työssä on monialaisuus ja aito yhteistyö korkeakoulujen välillä. Tulevaisuuden innovaatiot ja osaaminen syntyvät eri alojen rajapinnoilla, siis monialaisesti. Yhteiskuntatieteilijät ja teekkarit voivat saada aikaiseksi yhdessä vaikka minkälaisia yhteiskunnallisia ja palveluihin liittyviä innovaatioita, jos siihen annetaan aito mahdollisuus. Tähän ei ole yliopistoilla ja amk:ssa herätty riittävästi – nuoret ovat tässä nyt edelläkävijöitä.
3) Aloittelevat yrittäjät, ja erityisesti nuoret tai opiskelevat sellaiset, tarvitsevat erityistä tukea. Streamin tarkoitus on tsempata frendiä mäessä ja auttaa löytämään omien businessideoiden hyvät puolet ja heikkoudet.
Verkostoituminen on näissä asioissa myös tärkeää. Siksi yhteistyötä tehdään myös muiden yrittäjyysyhteisöjen (Entrepreneurship Society) kanssa esim. Helsingissä ja Turussa. Tulevaisuuden pääomaa on mitä enenevissä määrin sosiaalinen pääoma. Siksi Streamin toiminta on myös tärkeää verkostoitumista.
Stream Tampereen startissa oli sellainen henki päällä, että uskon porukalla olevan oiva mahdollisuus antaa piristysruiske yrittäjyyskulttuurille koko Tampereen seudun korkeakoulukentällä. Hyvää työtä!