Kansanedustajuus on ammattityötä

Kiintiöt vääristävät asenteita

Pääministeri Mari Kiviniemi väläytteli naiskiintiöitä pörssiyhtiöiden hallituksiin. Uskon aitoon mahdollisuuksien tasa-arvoon ja siihen, että pätevin on aina kuhunkin tehtävään valittava.

Kiintiöiden asettaminen olisi naisten kykyjen vähättelyä ja myrkkyä aitoa mahdollisuuksien tasa-arvoa suosivien asenteiden kehitykselle. Pakkokiintiöiden myötä myös oikeasti päteviä naisia voitaisiin alkaa pitää ”vain kiintiönaisina”. Naisten pätevyyttä aliarvioiva termi, jota kiintiöt ylläpitävät.

Päteviä ja osaavia naisia on vaikka millä mitalla. Yrityksillä ei edes pitäisi nykypäivänä olla varaa jättää parhaita mahdollisia kykyjä käyttämättä. Muutos ei tapahdu yhdessä yössä, mutta naisten määrä pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvaa tasaisesti.

Joskus voi kuitenkin olla niin, että tiettyyn tehtävään pätevin joukko ei yksinkertaisesti noudata jakaumaa, jossa on vähintään 40 % jompaa kumpaa sukupuolta edustettuna. Silloin Kiviniemen väläyttämä lainsäädäntö pakottaisi valitsemaan muun kuin pätevyyden perusteella. Se ei olisi oikeudenmukaista.

Kunnallisia luottamuspaikkoja jaetaan jo ns. kiintiölain mukaisesti. Esimerkiksi lautakuntia tai kaupunginhallitusta valittaessa 40% -sääntö aiheuttaa demokratian näkökulmasta jänniä yhtälöitä. Vaalitulos ei mitenkään automaattisesti noudata 40%-sääntöä. Kaupunginhallitus ja lautakunnat valitaan valtuutettujen (tai varavaltuutettujen) joukosta. Kaupunginhallitus ja lautakuntapaikat pitäisi siis jakaa kiintiöiden mukaan, vaikka on (ikävä kyllä) mahdollista, että vaaleilla valittu joukko on hyvin kaukana asetetusta kiintiöstä.

Katso parempi ehdotus mahdollisuuksien tasa-arvon toteuttamiseksi työmarkkinoilla täältä.

Muita kirjoituksia

Instagram