Kansanedustajuus on ammattityötä

Valtiontalous tasapainoon

Jätimme hallituksen vastattavaksi välikysymyksen julkisen talouden velkaantumisesta. Välikysymys käsitellään eduskunnassa ensi viikolla, minkä päätteeksi äänestetään hallituksen luottamuksesta.

Suomen julkisen talouden velkaannuttaminen on erkaannutettu pohjoismaisista verrokkimaista täysin omalle polulleen.

Valtiovarainministeriön uusimpien laskelmien mukaan pelkät valtion korkomenot kasvavat tänä vuonna 2,6 miljardiin euroon. Se on enemmän kuin poliisiin, suojelupoliisiin, rajavartiostoon, oikeudenhoitoon, maahanmuuttovirastoon ja hätäkeskukseen laitetaan rahaa. Rahalla saataisiin yli 55 000 lähihoitajaa. Mikäli velkaantumista ei taiteta, syövät korkomenot muutaman vuoden päästä jo maanpuolustuksen verran rahaa.

Valtiokonttorin mukaan korkomenot ovat nousemassa viidessä vuodessa peräti neljään miljardiin euroon.

Hallituksen värillä on väliä. Marinin hallituksen loppulasku on jäätävä. Yli 40 miljardia lisää velkaa, moninkertaiset korkomenot, rakenteellisesti alijäämäiset hyvinvointialueet ja pysyvästi velkaantuva menotalous. Mitään ei ole priorisoitu, kaikki on ratkaistu lisävelalla. Velkaantuminen aloitettiin jo ennen pandemiaa ja sotaa, vuonna 2019.

Edellisellä vaalikaudella pääsimme budjeteissa lähes tasapainoon. Nyt tämä työ on peruttu.

Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tärkeät palvelut eivät silti ole parantuneet. Päinvastoin.

Jos ongelmat voisi hoitaa vain rahalla, velalla, olisi Suomi jo paratiisi. Selvää on se, että ongelmien juurisyyt ovat muualla.

Olemme taantuman porteilla, korkomenojen kasvu ja hintojen nousu huimaa. Nyt on oikea aika kääntää Suomi oikeaan suuntaan. 

Näin ei voi jatkua. Tarvitaan muutos!

Haluan tehdä Suomesta lujan ja vahvan. Maan, joka pärjää maailman myrskyissä ja huolehtii kansalaisten turvallisuudesta, koulutuksesta ja palveluista. Maan, joka huolehtii heikoimmistaan. Ylivelkainen maa ei tähän pysty. Tulevien sukupolvien piikkiin velaksi eläminen on lopetettava.

Keinot velkaantumisen taittamiseen on olemassa. Menot on asetettava tärkeysjärjestykseen ja toteutettava rakenteelliset uudistukset. Seuraavan hallituksen on laadittava ja toteutettava suunnitelma, joka tasapainottaa julkisen talouden seuraavan kahden vaalikauden aikana. Rakenteellisilla työllisyyttä vahvistavilla päätöksillä on tavoiteltava 100 000 uutta työllistä, joka vahvistaisi julkista taloutta yli kahdella miljardilla eurolla.

Me Kokoomuksessa emme halua toteuttaa julkisen talouden tasapainottamista veronkorotuksin kotitalouksien kustannuksella, vaan työllisyyden parantamisen ja uuden kasvun kautta sekä laittamalla menoja tärkeysjärjestykseen.

Muita kirjoituksia

Instagram