Kansanedustajuus on ammattityötä

Kaikki työ ja työkokemus on arvokasta

Opetusministeri Jukka Gustafsson vaati (Keskisuomalainen 22.2.), että opiskelijat on saatava pois hanttihommista. Haluan muistuttaa ministeriä siitä, että kaikki työ ja työkokemus on arvokasta. Työkokemus voi olla jopa edellytys sujuvalle työllistymiselle valmistumisen jälkeen.

Puolustan opiskelijan oikeutta tehdä työtä. Moni opiskelija haluaa hankkia paitsi tienestiä myös tulevaisuuden kannalta tärkeitä työkokemusta ja työelämätaitoja. Työskentelyllä ei ole opiskeluaikana pelkkää taloudellista arvoa, vaan se on aina arvokasta työkokemuksen hankkimiseksi.

Työurien pidentämiseksi opiskelijat on saatava nykyistä nopeammin valmistumaan, mutta ilman työkokemusta valmistuneen on vaikea työllistyä. Omalla kohdallani jokainen työ alkaen hevosenlannan luonnista ja tarjoilijan hommista on opettanut paljon.

Gustafssonin esittämä näkemys siitä, että opiskelijat tekisivät jonkun toisen työt, on vanhakantainen. Opiskelijoiden tekemä työ ei ole keneltäkään pois. Työ luo uutta työtä.

Olisi mahdoton ajatus, että lähtisimme kieltämään työhaluiselta opiskelijalta työnteon. Monen opiskelijan on käytännössä pakko työskennellä tullakseen toimeen, jos ei halua alottaa lainaa. Sopii kysyä, miten ministeri esittää rahoitettavaksi opintotuen noston sellaiselle tasolle, ettei opiskelijoilla olisi enää tarvetta käydä töissä.

Muita kirjoituksia

Instagram