Kansanedustajuus on ammattityötä

Vastuullinen linja ei maistunut hallitustunnustelijalle

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) päätti valita hallitusneuvotteluihin pohjan, jolla hän omien sanojensa mukaan uskoo saavansa itselleen tärkeät tavoitteet parhaiten toteutettua. SDP:n kanssa neuvottelut aloittivat keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Hallitustunnustelijan ratkaisun myötä kalenteristani vapautui kuluneelle ja seuraaville viikoille tilaa, joka oli varattu Säätytalon hallitusneuvotteluille.

Päällimmäisenä ajatuksena on huoli Suomesta.

Hallitusneuvottelijoille toivon nyt tolkkua erityisesti talouteen ja verotukseen sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Taloudessa Kreikan tie ei saa olla Suomen tie. Turvallisuuspolitiikassa edessämme ei saa olla uusi suomettumisen aika.

Kokoomus oli suoraselkäinen eikä taipunut sellaiseen linjaan, jonka takana emme voi hyvällä omallatunnolla seistä. Meille tärkeää on, että pystymme kasvattamaan suomalaisten hyvinvointia, pitämään huolta palveluista ja suomalaisten korkeasta osaamisesta. Se onnistuu vain, jos pidämme kiinni kestävästä talouskasvusta ja työllisyydestä. Veroastetta ei voi nostaa, ja velaksi eläminen pitää saada loppumaan. Tarvitaan myös määrätietoisia toimia työllisyysasteen nostamiseksi 75 prosenttiin. Vain työstä ja yrittämisestä syntyy verotuloja, joilla rahoitamme palvelut.

Kokoomus oli valmis hallitusyhteistyöhön, mutta vain vastuullisella ohjelmalla. Julkaisimme omat kynnyskysymyksemme. Monista asioista yhteinen linja olisi ollut SDP:n kanssa löydettävissä. Esimerkiksi koulutukseen panostamisesta, perhevapaauudistuksesta ja ilmastonmuutoksen torjumisesta yhteistä löytyi. Sen sijaan SDP:n talouslinja jäi täysin avoimeksi. Ilman vastuullista taloudenpitoa ei voi rakentaa tulevaisuutta, vahvistaa koulutusta tai parantaa palveluja kestävästi.

Täysin varmaa hallituksen muodostuminen tällä pohjalla ei vielä ole. Neuvottelevilla osapuolilla on monta vääntöä edessään.

Eduskunnassa paljon huomiota on herättänyt se, että tällä kertaa etujärjestöillä ja viestintätoimistojen edustajilla on poikkeuksellisen vahva edustus hallitusneuvotteluissa. On puhuttu jopa lobbarien hallituksesta. Asiantuntijoiden kuuleminen on paikallaan, mutta SAK ja lobbarit eivät kuulu kirjoittamaan hallitusohjelmaa.

Myös se on huomionarvoista, että Rinteen hallituspohjaratkaisu ei ole mikään kansanvallan riemuvoitto. Muutos, jonka suomalaiset vaaleissa äänestivät, kulminoitui keskustan vaalitappioon. Kokoomus lisäsi eduskuntavaaleissa paikkamääräänsä yhdellä. Keskusta sen sijaan romahti historiallisesti ja menetti 18 paikkaa. Nyt tämä muutos ohitettiin. Tällä ratkaisulla voi olla hyvinkin kauaskantoisia ja yllättäviäkin vaikutuksia.

Nyt mahdollisesti syntyvän vasemmistohallituksen olosuhteissa eduskunnassa riittää töitä vastuullisen linjan ja Suomen paremman tulevaisuuden puolesta.

Jos Kokoomus ei ole hallituksessa, aion toimia oppositiossakin omien ja arvojeni mukaisesti: sivistyneesti, reilusti, oikeudenmukaisesti ja aina vastuuta Suomen tulevaisuudesta kantaen.

Muita kirjoituksia

Instagram