Kansanedustajuus on ammattityötä

Suomella on vaihtoehtoja

Tampere sai tänä vuonna kunnian toimia valtakunnallisen itsenäisyyspäivän paraatin näyttämönä. Perinteisesti itsenäisyyspäivän juhlinnassa yhdistyivät menneiden kunnioittaminen ja usko tulevaan.

Menneiden kunnioittaminen tarkoittaa minulle kiitollisuutta Suomea puolustaneille ja rakentaneille sukupolville. Usko tulevaan tarkoittaa sitä, että tahdon tehdä joka päivä tekoja sen puolesta, että saamme jatkossakin elää monella mittarilla maailman parhaassa maassa. Ajattelen, että eduskuntatyössä on kyse tulevaisuuden tekemisestä.

Kuluneella viikolla pääministeri Antti Rinne pyysi eroa, ja hallitus kaatui. Perustuslain mukaan eduskuntaryhmät on kutsuttu koolle keskustelemaan uuden hallituksen muodostamisesta. Isänmaan etu olisi nyt käydä kaikkien eduskuntaryhmien kesken aidot, avoimet ja demokratiaa kunnioittavat tunnustelut hallituksen muodostamisesta.

On tarpeen vahvistaa demokratiaa sekä luottamusta Suomen vastuulliseen johtamiseen. Maan asioiden hoitaminen on saatava kestävälle pohjalle niin, että työllisyys kasvaa ja taloudenpito on vastuullista ja osaavaa. Vain siten pystymme turvaamaan hyvinvointiyhteiskunnan palvelut, kuten laadukkaan koulutuksen tai ikäihmisten hoivan.

Tätä kirjoittaessa näyttää kuitenkin siltä, että vanha hallituspohja aikoo jatkaa samalla hallitusohjelmalla ilman aitoja hallitusneuvotteluja. Vihreiden varaukseton tuki Antti Rinteen tavalle toimia on ollut silmiinpistävää, koska aiemmin puolue on yrittänyt profiloitua hyvän hallintotavan ja avoimuuden puolustajana. Oleellinen kysymys on jatkaako keskusta vasemmistolaisen linjan takuupuolueena, vai katsooko se vaihtoehtoja avoimesti. Vaihtoehtoja nimittäin on.

Työllisyystoimien puute on kaatuneen hallituksen budjetin heikoin lenkki. Menolisäykset tehdään ilman tietoa tuloista. Eduskunnan riippumattoman tietopalvelun mukaan entisen hallituksen budjetti laskee työllisyyttä.

Kokoomuksen vaihtoehto on vastuullinen tulevaisuusbudjetti, joka lisää työllisyyttä, keventää työn ja eläkkeen verotusta sekä panostaa koulutukseen ja tutkimukseen enemmän kuin kaatunut hallitus. Lisäksi peruisimme kotitalousvähennyksen leikkauksen, ja esitämme parannusta kotitalousvähennykseen. Muutamia esimerkkejä mainitakseni.

 

Kirjoitus on julkaistu Tamperelaisessa 6.12.2019.

Muita kirjoituksia

Instagram