Kansanedustajuus on ammattityötä

Kotitalousvähennyksen parantamisella saadaan lisää ostovoimaa

Koronan kurjistamaan talouteen tarvitaan nostetta, ja siihen kotitalousvähennyksen korottaminen on hyvä keino juuri nyt. Kotitalousvähennys parantaa työllisyyttä, vähentää harmaata taloutta ja helpottaa ihmisten arkea.

Kotitalousvähennystä on nostettava nykyisestä 40 prosentista 60 prosenttiin, 100 euron omavastuurajasta luovuttava sekä vähennyksen kattoa korotettava aina 5000 euroon saakka. Yhä useampi suomalainen voisi näin työllistää, mikä tukee kotimaista yrittäjyyttä ja palvelutalouden kehittymistä.

Hallitus teki ison virheen leikatessaan kotitalousvähennystä. Päätös on vienyt palveluyrittäjiltä työtä ja kannustaa harmaaseen talouteen. Koronakriisin vuoksi yrittäjien ahdinko on kasvanut. Hallitus leikkasi kotitalousvähennystä tämän vuoden alusta alkaen.

Päätös käytännössä kiristi kotitalouksien verotusta 95 miljoonalla eurolla. Hallituksen leikkaukset kotitalousvähennykseen on peruttava ja vähennystä laajennettava.

Nyt on luotava edellytyksiä uudelle työlle. Ihmiset tarvitsevat lisää ostovoimaa palveluiden hankkimiseen, jotta taantuma selätetään. Kotitalousvähennyksen parantaminen on tähän yksi tehokas täsmäkeino. Sekä EK:n että SAK:n pääekonomistit ovat lausuneet, että kotitalousvähennyksen kasvattaminen on erinomainen elvytyskeino ja tukee työllisyyttä koronakriisissä.

Toiseksi on luotava oma supervähennys ikäihmisille. Ehdotin seniorien parannettua kotitalousvähennystä Aamulehdessä jo vuosi sitten.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä esittää yli 75-vuotiaille 70 prosentin superkotitalousvähennystä arjen tueksi. Palvelujen ostoon annettaisiin enintään 1 200 euroa vuodessa tukea niille, joiden verot eivät riitä vähennyksen tekemiseen. Uusi verovähennyksen ja tuen yhdistelmä loisi senioreille nykyistä paremman mahdollisuuden tulotasosta riippumatta hankkia palveluita tukemaan itsenäistä asumista ja omannäköistä elämää.

Johtoajatuksena on tukea ikäihmisten arkea ja mahdollisuutta hankkia tarvitsemiaan palveluja.

Superkotitalousvähennys mahdollistaisi sen, että ikäihmisten hyvinvointia ja sujuvaa arkea edistävät kotipalvelut voi ostaa edullisesti. Esimerkiksi 40 euron tuntitaksalla kotipalvelun hinta on nyt hallituksen kotitalousvähennyksen leikkauksen jäljiltä alimmillaan 24 euroa ja esittämällämme mallilla seniorihinta olisi 12 euroa tunti.

Sitran mukaan seniorien superkotitalousvähennys on kustannusneutraali julkiselle sektorille, koska kotitalouspalvelujen tuotannosta syntyvät verotulot ylittävät mallin kustannukset.

Lisäksi kotitalouspalvelujen kasvava käyttö vähentäisi kuntien vanhuspalvelujen kysyntää mahdollisesti lykäten palveluasumisen tarvetta. Esitys toisi kohentuneen elämänlaadun ohella säästöjä julkiselle taloudelle.

Kotitalousvähennyksen käyttäjistä yli 40 prosenttia on eläkeläisiä. Ikäihmisten kotona asumisen tukeminen on tärkeää aina, kun se on turvallista ja ihmisen oman tahdon mukaista. Superkotitalousvähennys tuo nykyistä paremman mahdollisuuden tukea ikäihmisten hyvää arkea ja itsemääräämisoikeutta.

Kotitalousvähennystä on laajennettava reilusti, jotta yhä useammalla suomalaisella, lapsiperheistä ikäihmisiin, on varaa ostaa yrittäjiemme palveluita. Näin voimme yhdistää sujuvamman arjen ja työtä sekä yrittäjyyttä tuovan koronaelvytyksen. Avun palkkaaminen arjen avuksi ei saa olla vain rikkaiden yksinoikeus.

Kirjoitus on julkaistu Aamulehdessä 23.11.2020

Muita kirjoituksia

Instagram