Kansanedustajuus on ammattityötä

Ideologia kriisiytti terveydenhuollon ja vanhuspalvelut

Terveydenhuolto ja vanhuspalvelut ovat kriisiytyneet. Huoli on suuri, kun hoitoa ei riitä sitä tarvitseville. Hoitajamitoituksen on määrä kiristyä keväällä aprillipäivänä, mikä uhkaa johtaa siihen, että meillä on keväällä vielä tuhansia hoivapaikkoja vähemmän kuin nyt. Ikäihmiset eivät saa Suomessa ansaitsemaansa hoitoa, kun hoitajia ei riitä hoitajamitoituksen täyttämiseen ja hoitopaikkoja siksi suljetaan.

Kiristyvä hoitajamitoitus pahentaa hoitajapulaa kotihoidossa. Samaan aikaan ympärivuorokautisia hoivapaikkoja suljetaan, joten kotihoidon tarve vain kasvaa. Kun ikäihminen ei pääse hoivakotiin, eikä saa palveluita kotiinsa, hän suuntaa päivystykseen ja erikoissairaanhoitoon. Henkilöstön kuormitus kasvaa joka tasolla. Kierre on kestämätön. Hallituksen on tehtävä pikaisesti kaikki tarvittava tilanteen korjaamiseksi. On vakava virhe, että hallitus on laiminlyönyt toimet hoito- ja hoiva-alan veto- ja pitovoiman lisäämiseksi sekä riittävän koulutetun henkilöstön saatavuuden turvaamiseksi.

Säädetyn hoitajamitoituksen toimeenpanossa eteneminen ilman, että voidaan turvata henkilöstön saatavuus ja korjata jo nyt tapahtunut palveluiden heikkeneminen, on hallitukselta vastuutonta politiikkaa. Kestämätön kierre on näkynyt Pirkanmaallakin mm. Taysin Acutan päivystyksen ruuhkautuminen on ollut ongelmana pidemmän aikaa.

Hallitus myöntää jo itsekin ministereidensä suulla, että keisarilla ei ole vaatteita lykätessään hoitajamitoitusta. Pelkkä lykkäys ei kuitenkaan ratko ongelmia, sillä tilanteen on annettu kärjistyä liian pahaksi. Nyt on tartuttava toimeen.

Hallituksen ideologisen itsepäisyyden sijaan tarvitaan rehellisiä ratkaisuja, joiden myötä hyviä hoitopaikkoja on riittävästi. Tarvitaan korjaussarja vanhustenhuollon ja sote-palveluiden kriisiytyneeseen tilanteeseen. On tärkeää turvata hyvä hoito ja hoiva kaikille sitä tarvitseville. Vanhuspalvelut on laitettava kuntoon kokonaisuutena: kotihoito, hoivakodit ja omaishoito. Kaikkiin vanhuspalveluihin tarvitaan lisää hoitajia.

Kokoomuksessa vaadimme hallitukselta välikysymyksen myötä selvityksen siitä, mitä se aikoo tehdä parantaakseen vanhus- ja terveyspalveluiden tilannetta. Edellytämme toimenpiteitä päivystysruuhkien helpottamiseksi sekä sosiaali- ja terveysalan henkilöstön saatavuuden turvaamiseksi.

Muita kirjoituksia

Instagram