Kansanedustajuus on ammattityötä

Yritteliäs Tampere on hyvinvoiva

Tamperelaisten hyvinvointi on kiinni siitä, että kaupunkilaisilla on töitä. Meillä ei ole varaa nykyiseen maan keskiarvoa selvästi korkeampaan työttömyyteen.

Yritykset synnyttävät työtä ja hyvinvointia. Kaupunki voi tekemisillään vaikuttaa siihen, että yritykset menestyvät. Menestyvät yritykset voivat työllistää useampia ihmisiä.

Tuoreessa kuntarankingissa Tampereen seutukunta oli vasta Suomen kahdeksanneksi vetovoimaisin paikka yritystoiminnalle. Tampere ei voi tyytyä pistesijoihin, vaan meidän on mentävä määrätietoisesti kohti kärkeä. Seuraavalle valtuustokaudelle tavoitteeksi on otettava seudun nostaminen kolmen yritysmyönteisimmän joukkoon.

Pirkanmaan reilusta 35 000 yrityksestä yli 90 prosenttia on alle 10 työntekijän mikroyrityksiä, joista suuri osa yksinyrittäjiä. Nämä mikroyritykset ja yksinyrittäjät tarjoavat erilaisia palveluita ja tuotteita eri toimialoilla kunnille ja kuntalaisille. He esimerkiksi leikkaavat hiuksemme, kuntouttavat isovanhempamme ja remontoivat kotimme.

Toisinaan yrittäjät tuskailevat Tampereella päätöksenteon tehottomuuden kanssa. Usein kaupungin vastaus yrittäjien kysymyksiin tuntuu olevan ei, tai sitten asia hautautuu kunnan valmistelukoneiston syövereihin.

Kun Tampere tekee päätöksiä, on tärkeää aina arvioida niiden vaikutukset yrittäjille. Yrittäjiä kannattaa kuunnella. Jos yritys esimerkiksi pystyy osoittamaan, että se voi tuottaa kunnan järjestämän palvelun laadukkaammin ja edullisemmin, palvelun tuotanto on avattava kilpailulle.

Myös pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on oltava mahdollisuus osallistua kilpailutuksiin. Julkiset kilpailutukset pitää jakaa sopiviin osiin.

Kaavoituksessa on pidettävä huolta, että Tampereella on monipuolisia mahdollisuuksia asumiseen ja vapaa-ajanviettoon sekä jatkuvasti riittävä määrä yritystontteja. Viranomaisten lupaprosesseihin on säädettävä käsittelyaikatakuu.

Sanotaan entistä useammin kyllä uusille ajatuksille, yrittäjyydelle, uusille työpaikoille ja niiden mukanaan tuomalle elinvoimalle. Se on myös paras tapa välttää veronkorotukset ja turvata tamperelaisten palvelut.

Yritteliäisyyteen ja työntekoon kannustava Tampere on hyvinvoiva.

Sofia Vikman

kansanedustaja, Tampereen kaupunginvaltuutettu

Kirjoitus on julkaistu Tamperelaisessa 27.2.2021

Muita kirjoituksia

Instagram