Kansanedustajuus on ammattityötä

Vapautta kauppojen aukioloon

Kilpailun lisääntyminen päivittäistavarakaupassa on tervetullutta ja näkyy kuluttajalle edullisempana ruokalaskuna.

Suomessa ruokakori maksaa enemmän kuin EU-maissa keskimäärin. Yksi syy ruoan kalleuteen on se, että päivittäistavarakaupastamme noin 80 prosenttia on kahden suuren toimijan hallussa. On hyvä, että uudet toimijat haastavat kahta suurinta kaupparyhmittymää.

Kaupan alalle kaivataan paitsi lisää kilpailua myös vähemmän sääntelyä.

Kaupan ala työllistää lähes 300 000 suomalaista. Heikentyneen kotimaisen ostovoiman, verkkokaupan yleistymisen ja venäläisten matkailijoiden määrän romahtamisen takia kaupan ala on vaikeassa tilanteessa. Työpaikkojen menetyksiltäkään ei ole vältytty.

Kaupan aukioloaikoja on vapautettava. Ei ole järkevää, että kauppiaan on erikseen haettava vuosittain poikkeuslupaa saadakseen pitää kauppaansa auki esimerkiksi loppiaisena. Järjetöntä on myös se, että parturikampaaja joutuu maksamaan satoja euroja saadakseen harjoittaa ammattiaan juhlapyhinä, kuten itsenäisyyspäivänä.

Aukiolojen sääntelyn keventäminen auttaa turvaamaan nykyisiä työpaikkoja ja jopa luomaan lisää työtä Suomeen. Työllisyysvaikutusten lisäksi vapaammat aukioloajat lisäävät kuluttajien vapautta ja helpottavat arkisten asioiden hoitoa.

Kauppias osaa itse arvioida parhaiten, milloin liikettä kannattaa pitää auki. Turhaa ja ihmisten toimeliaisuutta kahlitsevaa byrokratiaa on purettava myös kaupan alalla.

Muita kirjoituksia

Instagram