Kansanedustajuus on ammattityötä

Vaalipaneeli Seinäjoella

EU-keskustelu alkaa terävöityä. Tänään osallistuin Seinäjoella Ilkan päätoimittaja Matti Kalliokosken vetämään EU-vaalipaneeliin.

Paneelissa keskusteluun nousi erityisesti se, mihin eurooppalaiseen viiteryhmään kukin ehdokas parlamentissa sijoittuisi. Ja edelleen se, miten oman ryhmän kautta olisi mahdollista päästä vaikuttamaan ja saada äänensä kuuluviin.

Poliittisia ryhmiä on Euroopan parlamentissa kahdeksan:

– Euroopan kansanpuolueen ja Eurooppa-demokraattien ryhmä EPP-ED, paikkoja 288 ja Kokoomuksella niistä 4

– Sosiaalidemokraattien ryhmä PSE, paikkoja 215, ja SDP:llä niistä 3

– Euroopan liberaalidemokraattien ryhmä ALDE , paikkoja 101 ja Keskustalla 4

– Vihreiden Satu Hassi istuu vihreiden ja Euroopan vapaan allianssin ryhmässä Greens/EFA

– Vasemmistoliiton Esko Seppäsen ryhmä on Euroopan yhtyneen vasemmiston konfederaatioryhmä/Pohjoismaiden vihreä vasemmisto (GUE-NGL)

– Lisäksi on: ryhmä Unioni kansakuntien puolesta, Itsenäisyys ja demokratia -ryhmä sekä sitoutumattomat.

Kokoomus toimii Euroopan suurimmassa ja vaikutusvaltaisimmassa poliittisessa liikkeessä, EPP:ssä. Mepit toimivat parlamentissa poliittisissa, ei siis kansallisissa ryhmissä. Politiikassa on pohjimmiltaan kyse arvoista ja näin on myös Euroopan parlamentissa. Suuri ryhmä tuo mukanaan vaikutusvaltaa, mutta myös ryhmän sisällä tarvitaan kykyä verkostoitua samanmielisten kanssa, jotta omat kannat on mahdollista saada ryhmässä esiin ja läpi.

Kokoomusmepit ovat perinteisesti olleet ryhmänsä sisällä arvostettuja ja vaikutusvaltaisia. Sen sijaan Keskustan panelisti sai tänäänkin selitellä kummallista ristiriitaa Keskustan ja heidän eurooppalaisen ryhmänsä ALDE:n välillä. ALDE nimittäin ajaa kärkitavoitteenaan maataloustukien lakkauttamista, mistä Keskusta on täysin päinvastaisella kannalla! Keskustan mepit eivät istu ryhmäänsä.

Kiitokset vielä kerran paikallisille Kokoomusnuorille ja erityisesti Murtosen Anssille hyvin organisoidusta päiväohjelmasta!

Muita kirjoituksia

Instagram