Kansanedustajuus on ammattityötä

Uusi aikakausi koittaa Suomelle

Viimeisen viikon aikana olemme eläneet historiallisia hetkiä. Asemoimme itsemme viimeinkin entistä voimakkaammin osaksi läntistä yhteisöä puolustusliitto Naton jäseneksi. Tasavallan presidentin sanoin syntyy suojattu Suomi osana vakaata ja vastuunsa tuntevaa Pohjolaa.

Kiitos Suomen kansalle, joka ymmärsi muuttuneen turvallisuustilanteen nopeasti. Kansallinen yksituumaisuus on näin suuressa ratkaisussa erittäin tärkeää.

Nato-jäsenyys maksimoi Suomen ja suomalaisten turvallisuuden. Ensinnäkin pidämme huolta omasta vahvasta puolustuksesta, jota vahvistamme entisestään. Toiseksi takanamme on jatkossa koko liittokunnan voima. 

Kun haluamme rauhaa, meidän on varauduttava puolustautumaan niin uskottavasti, ettei kenenkään kannata Suomeen hyökätä. Nato-jäsenyys nostaa ratkaisevasti kynnystä uhata Suomea sotilaallisesti.

Olen ollut mukana eduskunnan puolustusvaliokunnassa 11 vuotta jäsenenä tai varajäsenenä, ja oma myönteinen Nato-kantani on ollut selvä jo hyvin pitkään.

On tärkeää, että teemme kaikkemme sen puolesta, että Suomen jäsenyyden ratifiointi jäsenmaissa sujuu mahdollisimman ripeästi ja turvallisesti. Samalla on katsottava myös pidemmälle, jotta olemme heti jäsenyytemme alkaessa valmiita vaikuttamaan Naton sisäisessä päätöksenteossa. Meille on oltava selvää, mitä tavoitteita haluamme jäsenenä ajaa ja millaista Suomen Nato-politiikan ja vaikuttamisen tulee olla.

Aikoinaan Suomi liittyi EU:in Ahon hallituksen aikana, mutta seuraava eli Lipposen hallitus määritti Suomen EU-politiikan linjan ja sisällön. Ensi keväänä koittava uusi vaalikausi on ratkaiseva sen suhteen, millaiseksi Suomen Nato-politiikka muotoillaan ja miten maksimaallisesti jäsenyys saadaan palvelemaan Suomea. Päättäjien puolustuspoliittisen osaamisen merkitys korostuu.

Huojennuksen lisäksi näihin hetkiin sisältyy suurta surua. Tilanne on seurausta Venäjän brutaalista ja oikeudettomasta hyökkäyksestä Ukrainaan. Ukraina ja sen urheasti puolustautuva kansa ostavat Suomelle aikaa. Kun Venäjä on sidottu Ukrainan rintamaan, pystymme vapaammin liikkumaan kohti jäsenyyttä.

Olemme paljon velkaa Ukrainalle. Siksi meidän on jatkettava kaiken puolustuksellisen, humanitaarisen ja taloudellisen avun antamista. Emme saa unohtaa Ukrainan taistelua, sillä he taistelevat meidän arvojemme puolesta. Uskon Ukrainan voittavan, sillä lopulta vapaus voittaa.

Sofia Vikman

kansanedustaja

Kirjoitus on julkaistu Tamperelaisessa 18.5.2022

Muita kirjoituksia

Instagram