Kansanedustajuus on ammattityötä

Talouden käänne on hyödynnettävä

Kesäsää on ollut koleaa, mutta talousennusteet ovat pitkästä aikaa aurinkoisia. Valtiovarainministeriö nosti juhannusviikolla tämän vuoden kasvuennusteen 2,4 prosenttiin. Vielä huhtikuussa kasvun arvioitiin olevan 1,2 prosenttia.

Työttömyysluvuissa on tapahtunut selvä parannus vuodentakaiseen verrattuna. Myös Pirkanmaalla työttömien työnhakijoiden määrä on laskenut vuodessa lähes 22 prosenttia.

Suomi on vihdoin päässyt kiinni maailmantalouden kasvuun, ja edellisen ja nykyisen hallituskauden toimet työn ja yrittämisen vahvistamiseksi ovat alkaneet tehota.

Muun muassa kannustinloukkujen purkaminen ja työllistymisen esteiden madaltaminen ovat yhdessä kilpailukykysopimuksen kanssa avanneet usealle pääsyn takaisin työelämään. Myös suomalaisten luottamus talouteen on vahvistunut.

Noususuhdanne on valitettavasti saanut monet jakamaan kakkua ennen kuin se on leivottu. Vaatimukset julkisten menojen kasvattamisesta ja muhkeista palkkojen yleiskorotuksista kertovat vauhtisokeudesta ja lyhyestä muistista.

Yksi nopean kasvun vuosi ei nimittäin poista sitä tosiasiaa, että taloutemme rakenteelliset ongelmat ovat edelleen ratkaisematta. Velkaannumme yhä viiden miljardin euron vuosivauhdilla, ja pitkän aikavälin kasvunäkymät ovat vaimeat.

Korkea rakenteellinen työttömyys, työikäisten märän vähentyminen ja väestön ikääntyminen sekä siihen liittyvä hoito- ja hoivatarpeen kasvu muodostavat yhdessä vakavan haasteen hyvinvointipalveluidemme rahoitukselle.

Orastava nousukausi on osattava hyödyntää viisaasti toteuttamalla rakenteellisia uudistuksia, joilla talous ja hyvinvointi saadaan kestävälle pohjalle. Kannustinloukkujen purkamista on jatkettava sosiaaliturvauudistuksella, jotta työnteko kannattaa aina. Työpaikkasopimista on lisättävä. Perhevapaauudistus sekä helpottaisi perheiden arkea että kohentaisi työllisyyttä.

Päättäjien hanskat eivät siis saa tipahtaa, vaan käänne on hyödynnettävä. Siten voimme turvata hyvinvointiyhteiskunnan tärkeät palvelut, kuten laadukkaan maksuttoman koulutuksen ja panostukset osaamiseen.

Kirjoitus on julkaistu Tamperelaisessa 1.7.2017

Muita kirjoituksia

Instagram