Kansanedustajuus on ammattityötä

Kunnallisveron korottaminen ei tasapainota taloutta kestävästi

En kannata kunnallisveron korotusta. Ei ole oikein nostaa kädet pystyyn Tampereen paisuvien käyttömenojen edessä. Pormestari esittää jo ennestään korkean Tampereen kunnallisveron korottamista.

Korotus kurittaa tavallisia ahkeria työssäkäyviä ja työuransa jo tehneitä tamperelaisia. Omalla työllä tienatusta eurosta jää käteen entistä vähemmän, vaikka suunnan pitäisi olla juuri päinvastainen.

Veroprosenttia ehdotetaan korotettavaksi jopa 0,75 prosenttiyksikköä nykyisestä 19,75 %:sta 20,50 %:iin. Tämä todella tuntuu veronmaksajan kukkarossa ja heikentää ostovoimaa, mikä on pois paikallisten yritysten elinvoimasta ja kyvystä työllistää.

Korotus heikentää työnteon kannustavuutta. Se myös heijastuu suoraan kaupungin edellytyksiin menestyä, koska hyvinvointi syntyy työstä. Ikävät leikkaukset vältetään kestävästi vain työllisyyttä parantamalla ja työn kannustavuudesta huolehtimalla.

Jos valtuusto päättää veron korottamisesta, Tampere nousee ensi vuonna suurten kaupunkien kovimpien verottajien joukkoon. Se heikentäisi Tampereen houkuttelevuutta suhteessa keskeisiin verrokkikaupunkeihimme.

Lisäksi veronkorotus on syöty nopeasti. Korotus voi lämmittää hetken, mutta ei auta pysyvästi taloutemme haasteisiin. Siksi jatkuva veronkorotusten tie on käyty loppuun. Ilman aitoja rakenteellisia muutoksia kaupungin käyttömenoihin edessä on pian jälleen uusi veronkorotus.

Suomen kokonaisveroaste on jo sietämättömän korkea. Siksi pienissäkin veronkorotuksissa piilee vaara. Korotukset johtavat lopulta kestämättömän ankaraan verotaakkaan.

Yksi veroprosentti voi kuulostaa pieneltä hinnalta, jos sillä saataisiin hyvät palvelut pelastettua. Palvelut eivät kuitenkaan todellisuudessa pelastu kestävästi loputtomilla veronkorotuksilla. Emme voi suunnata kohti tilannetta, jossa normaalista palkasta esimerkiksi 50 tai 60 prosenttia menisi veroihin.

Muita kirjoituksia

Instagram