Kansanedustajuus on ammattityötä

Kansanedustajalla oltava aikaa valtuustotyölle

Aamulehdessä (mm. 23.10.2012) on alkanut hämmentävä kirjoittelu kansanedustajien kuntavaaliehdokkuutta vastaan. Toistuvasti on väläytelty, että kansanedustajat eivät pystyisi hoitamaan kahta tehtävää rinnakkain. Kokonaan on sivuutettu olennainen tosiasia siitä, että lähtökohtaisesti aivan jokainen valtuutettu hoitaa valtuutetun tehtävät päätoimensa ohella.

Aikaa löytyy, jos tahtoa on. Tampereella valtuustopäivä on maanantai juuri siksi, että kansanedustajat ehtivät hyvin valtuustoon. Maanantaisin eduskunnassa ei ole kokouksia tai täysistuntoa. Minusta olisi outoa, jos kansanedustaja ei löytäisi aikaa kunnallisille luottamustehtäville siinä missä joku toinenkin vaativaa ammattityötä omalla alallaan tekevä valtuutettu.

Minulle kansanedustajuus on erityistaitoja vaativaa ammattityötä. Kansanedustajilla on tarjota kuntalaisten käyttöön hyödyllisiä verkostoja ja osaamista. Eduskuntatyö opettaa joka päivä, miten asioita todella viedään päätöksenteossa eteenpäin.

Osaamisen ohella kaikkein tärkeintä vaikuttamisessa on intohimo tehdä parempaa huomista. Olisi mielestäni outoa, jos kansanedustajalta puuttuisi kiinnostus rakentaa oman kaupungin tulevaisuutta. Paljasjalkaisena tamperelaisena rakkaus kotikaupunkiin synnyttää aidon tahdon olla tekemässä Tampereen tulevaisuutta. Äänestäjät päättävät tarvitaanko minua valtuustossa. Mielestäni valtuustotyö on tärkeää myös eduskuntatyön hoitamisen kannalta.

Valtuustoihin valitaan sunnuntaina yhteensä lähes 10 000 kunnanvaltuutettua. Kahdestasadasta kansanedustajasta 162 on ehdokkaana. Ei siis ole olemassa edes teoreettista mahdollisuutta siihen, että kansanedustajat valtaisivat maamme valtuustot. Valtuustoihin tarvitaan monipuolista osaamista ja muutama kansanedustaja täydentää joukkoa hyvin.

Jokaisen valtuutetun on kohdallaan pidettävä huoli siitä, että on valtuuston kokouksissa paikalla ja että hoitaa työnsä parhaalla mahdollisella tavalla. Valtuusto- ja eduskuntatyön yhdistäminen on mielestäni sujunut kitkatta ja siksi päätin pyrkiä toiselle kaudelle uudistamaan Tamperetta. Kun on töissä tamperelaisilla, on työ hoidettava paremmin kuin sen itselleen tekisi.

Muita kirjoituksia

Instagram