Kansanedustajuus on ammattityötä

Siksari palaa neuvotteluihin

Hallituksenmuodostamisen suhteen on eletty jo pitkään jännittäviä aikoja. Hallitustunnustelija Jyrki Katainen kävi läpi kaikki mahdolliset hallitusvaihtoehdot. Tänään vahvistui, että kuuden puoleen pohja palaa Jyrki Kataisen johdolla neuvotteluihin. Vaalituloksen pohjalta ei ole kovin montaa mahdollista kokoonpanoa, jotka voivat muodostaa maahan toimintakykyisen enemmistöhallituksen. Vaihtoehtoja on myös rajannut se, että puolue toisensa jälkeen on kieltäytynyt hallitusyhteistyöstä – joko kokonaan tai tietyssä kokoonpanossa.

Huomionarvoista tilanteessa on, että perussuomalaiset eivät jättivoitostaan huolimatta tahtoneet lähteä kantamaan hallitusvastuuta. Heille jopa tarjottiin neuvotteluissa erivapauksia EU-asioissa, mutta Soini päätti jäädä oppositioon. Kysyä sopii, mitä tekee huimalla vaalivoitolla, jos ei ole valmis ottamaan mistään vastuuta?

Keskustalle sen sijaan on nostettava hattua isänmaallisesta ja suoraselkäisestä toiminnasta. Se osoitti yhteistyö- ja vastuunkantokykyä osallistumalla hallitusneuvotteluihin. Sinivihreän hallituspohjan (nykyiset hallituspuolueet kristillisillä täydennettynä) mahdollisuuden kuitenkin romutti vihreiden päätös kieltäytyä porvariyhteistyöstä.

Maanantaina uudelleen käynnistyvissä neuvotteluissa tavoitellaan siis kokoomuksen, Sdp:n, vasemmistoliiton, vihreiden, Rkp:n ja kristillisdemokraattien muodostamaa hallitusta. Kataisen ja kokoomuksen tavoitteena on saada aikaan kuuden puolueen hallitus ensi perjantaihin mennessä.

Pidän tärkeänä, että hallituksen yhteisenä tavoitteena on vakauttaa Suomen julkinen talous, luoda uutta kasvua ja työpaikkoja sekä huolehtia kaikista heikoimmassa asemassa olevista. Hyvinvointi tehdään työllä, joten työn verotus ei saa ainakaan kiristyä.

Viikon kuluttua pääsemme jo kommentoimaan hallitusohjelmaa. Sitä ennen olen tavattavissa aamiaistilaisuuden merkeissä Wayne’s Coffeessa Finlaysonilla maanantaina 13.6. klo 08.00 – 09.30. Tilaisuudessa kokoomuksen pirkanmaalaisia kansanedustajia tenttaa Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen. Tervetuloa!

Muita kirjoituksia

Instagram