Kansanedustajuus on ammattityötä

Nuoret nopeammin töihin

Suomi valmistautuu eduskuntavaaleihin poikkeuksellisen huonojen talousnäkymien varjossa.

Valtiovarainministeriön virkamiesten juuri ilmestynyt raportti ennakoi sopeutustoimia n. 6 miljardin euron edestä vuoteen 2019 mennessä. Talouskasvu on jäämässä yhteen prosenttiin tulevina vuosina ja valtion velka on jo kaksinkertaistunut viimeisen 10 vuoden aikana. Julkinen talous ei ole enää kestävällä pohjalla. Emme voi enää jatkaa näin.

Kokoomus on esittänyt kymmenen kohdan työlistan ja rakennepaketin vastaamaan näihin haasteisiin; ainoa tapa säilyttää hyvinvointiyhteiskunta on nostaa työ etusijalle.

Yksi tärkeimmistä ja huolestuttavimmista trendeistä huonojen talousnäkymien varjoissa on nuorisotyöttömyyden kasvu. Kuluvalla hallituskaudella, kuten Mauri Pekkarinen 19.3. Iltalehden kirjoituksessaan kertookin, on tartuttu haasteeseen ja lähdetty nostamaan nuorten asiaa nuorisotakuun nimissä. Takuun tavoite oli saada kaikki alle 25-vuotiaat töihin tai opiskelemaan. Toimeen tartuttiin, mutta se ei auttanut. Nyt on keksittävä jotain muuta.

Kokoomuksen korjausliike nuorten saamiseksi nopeammin töihin on kaksikärkinen. Kokoomus esittää, että oppisopimuskoulutuksen rinnalle luodaan uusi koulutussopimus, josta tehdään sekä nuorelle että yritysten kannalta joustava ja houkutteleva väylä ammattiin ja työelämään.

Työssä oppimista tulee edistää ja siihen tulee antaa entistä paremmat mahdollisuudet. Kokoomus haluaa myös kannustaa opiskelijoita valmistumaan nopeammin. Opintotukea tuleekin uudistaa niin, että se palkitsee nykyistä nopeammasta valmistumisesta. Opiskelijoille tulee mahdollistaa täysipäiväinen opiskeleminen, jotta he valmistuisivat nopeammin ja pääsisivät aiempaa nopeammin osaamistaan ja omaa alaa vastaaviin töihin.

On sekä yritysten että nuorten työnhakijoiden etu, että nuoret pääsevät mahdollisimman nopeasti töihin. Siihen päästään kehittämällä uusia koulutus- ja sopimusmuotoja. Työehtosopimukset tulee laatia aiempaa joustavammin. Nuorten ammattilaisten pääsy työelämään tyssää monesti korkeaan alkupalkkaan. Jos työnantajilla ei ole mahdollisuutta ottaa nuorta omaan oppiin yhtään sen edullisemmin kuin jo työelämässä kokenutta asiantuntijaa, ei se myöskään kannusta yritystä kouluttamaan nuorta työntekijää.

Sofia Vikman
Kansanedustaja (kok)
Tampere

Kirjoitus on julkaistu Iltalehdessä 28.3.2015

Lue lisää:
Koulutus on keskeinen valinta Suomelle
Koulutuksesta uusi vientiala Suomelle
Kouluissa havaittuun radikalisoitumiseen puututtava
Politiikan pelko pois kouluista