Kansanedustajalla pitää olla aikaa ja kiinnostusta oman kotikuntansa valtuustotyöhön. Ne jotka muuta väittävät, sivuuttavat olennaisen tosiasia siitä, että lähtökohtaisesti jokainen valtuutettu hoitaa valtuutetun tehtävät päätoimensa ohella.
Valtuustotyö ei ole kokopäiväinen työ, kuten esimerkiksi kansanedustajan työ Suomen eduskunnassa on. Kunnanvaltuutettuina on mm. sairaanhoitajia, lastentarhanopettajia, lääkäreitä, toimitusjohtajia, yrittäjiä ja paljon muita – kukin oman päivätyönsä ohessa.
Jos työssäkäynti olisi este valtuustotyölle, ehdolla olisi lähinnä eläkeläisiä ja työttömiä. Se ei ole tarkoitus.
Aikaa löytyy, jos tahtoa on. Tampereella valtuustoilta on maanantai juuri siksi, että kansanedustajat ehtivät hyvin valtuustoon. Maanantaisin eduskunnassa ei ole kokouksia tai täysistuntoa.
On outoa, jos kansanedustaja ei löydä aikaa ja kiinnostusta kuntavaltuutetun tehtäville siinä missä joku toinenkin vaativaa kokopäivätyötä tekevä valtuutettu.
Minulle kansanedustajuus on erityistaitoja vaativaa ammattityötä. Kansanedustajalla on tarjota kuntalaisten käyttöön hyödyllisiä verkostoja sekä tietoa, taitoa ja osaamista. Eduskuntatyö opettaa joka päivä, miten asioita todella viedään päätöksenteossa eteenpäin. Ammattitaidolle on käyttöä myös valtuustossa.
Valtuustoihin valitaan yhteensä lähes 9 000 kunnanvaltuutettua. Kahdestasadasta kansanedustajasta 162 on ehdokkaana. Ei siis ole edes teoreettista mahdollisuutta siihen, että kansanedustajat valtaisivat maamme valtuustot. Valtuustoon tarvitaan monipuolista osaamista, ja muutama kansanedustaja täydentää joukkoa hyvin.
Osaamisen ja asioihin perehtymisen ohella kaikkein tärkeintä vaikuttamisessa on intohimo tehdä parempaa huomista. Paljasjalkaisena tamperelaisena rakkaus kotikaupunkiin synnyttää aidon tahdon olla tekemässä Tampereen tulevaisuutta.
Kun on töissä tamperelaisilla, on työ hoidettava paremmin kuin sen itselleen tekisi.
Sofia Vikman
kansanedustaja
Tampereen kaupunginvaltuutettu
Kijoitus on julkaistu Aamulehdessä 31.4.2017