Kansanedustajuus on ammattityötä

Nuoret töihin

Maaliskuussa julkaistun nuorisobarometrin mukaan suomalaisnuoret haaveilevat perheen ja pysyvän ihmissuhteen lisäksi hyvästä ja mielenkiintoisesta työstä.

Huolestuttavaa on, että tällä hetkellä liian moni nuori ei pääse toteuttamaan työhaaveitaan. OECD:n kansainvälisestä raportista selviää esimerkiksi se, että nuorista miehistä joka viides on Suomessa vailla työtä ja koulutuksen ulkopuolella.

Tampereen ja koko Suomen tulevaisuuden menestys riippuu korostetusti nuoristamme. Kun nuoret pääsevät koulutukseen ja työelämään, meillä on varaa huolehtia sukupolvista, jotka ovat Suomea rakentaneet. Siksi nuorison asiat ovat meidän kaikkien asioita. Jokainen nuori ansaitsee väylän koulutuksen kautta työelämään. Syrjäytynyt nuori maksaa elämänsä aikana valtiolle yli miljoona euroa – inhimillisestä hinnasta puhumattakaan.

Työttömyysluvut osoittavat, kuinka heikoissa kantimissa Suomen talous on. Tampereella työttömyysaste on vielä korkeampi kuin maan keskiarvo. Työpaikkojen puute iskee erityisen kovasti nuoriin. Talouskasvun ja Tampereen elinvoiman vahvistaminen on tehokkain väylä vähentää myös nuorisotyöttömyyttä. Siksi Tampereesta on tehtävä Suomen houkuttelevin paikka yrityksille sijoittua ja työllistää.

Nuoria ei saa myöskään opettaa siihen, että kotisohvalle jääminen on taloudellisesti kannattavampaa kuin opiskelu tai työnteko. Opiskelun ja työnteon on aina oltava kannattavaa myös sosiaaliturvan näkökulmasta.

Nuorisotakuun kehittäminen yhteisötakuun suuntaan on nyt Suomen hallituksen kärkihanke. Nuorille tarjotaan matalan kynnyksen palveluja sekä tukea ja ohjausta yhden luukun periaatteella. Etsivää nuorisotyötä kehitetään ja nuorten mielenterveyspalveluita vahvistetaan. Kaikille peruskoulun päättäville taataan koulutuspaikka.

Tampereella on onnistuttu hyvin siinä, että käytännössä kaikki peruskoulun päättäneet nuoret jatkavat toisen asteen koulutukseen. Toisen asteen opintojen keskeyttäminen on kuitenkin iso ongelma ja johtaa liian usein putoamiseen koulutuksen ja työelämän kelkasta. Ilman toisen asteen koulutusta työllistyminen nykyisillä työmarkkinoilla on erittäin haastavaa.

Ammatillisen koulutuksen reformi tulee voimaan ensi vuoden alussa. Uusi rahoitusmalli ohjaa oppilaitoksia selvästi vähentämään koulutuksen keskeyttämisiä. Lisäksi uusi koulutussopimus tarjoaa nuorille uudenlaisen vaihtoehdon suorittaa ammattitutkinto pääosin työpaikalla käytännön töitä tekemällä.

Sujuvan opintopolun lisäksi jokaisella lapsella ja nuorella on oltava mahdollisuus vähintään yhteen mieluisaan harrastukseen – varallisuudesta riippumatta. Sitä tavoitellaan harrastustakuulla, jonka toteuttamisesta olemme jättäneet Tampereella valtuustoaloitteen. Harrastaminen parantaa oppimista, kehittää sosiaalisia taitoja ja tuo mielekästä tekemistä vapaa-aikaan. Harrastaminen on monella tapaa eduksi lapsen ja nuoren kehitykselle sekä tärkeää syrjäytymisen ennaltaehkäisyssä.

Me kaikki yhdessä pystymme Tampereella parempaan työllisyyden parantamiseksi ja nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisemiseksi. Satavuotiaassa Suomessa jokainen tamperelainen on saatava mukaan tekemään entistä parempaa kaupunkia.

Sofia Vikman
Kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja, joka palkittiin lasten ja nuorten puolesta eniten töitä tehneenä kansanedustajana kaudella 2011-15.

Kirjoitus on julkaistu NykyTampere-lehdessä 3/2017

Lisää blogikirjoituksia