Kansanedustaja Jukka Gustafsson pohdiskeli (AL 24.1.), hyvän kansanedustajan ominaisuuksia. Gustafssonin mukaan edustajan työ ei ole mikään ammatti. Tästä olen eri mieltä.
Mielestäni kansanedustajuus on vaativaa ammattityötä. Se vaatii erityisosaamista siinä missä mikä tahansa muu ammattitaitoa vaativa työ. Sopiva työkokemus ja koulutus tukevat ammattitaitoa.
Työhönottohaastattelua käydään monta kuukautta vaalien merkeissä. Työnantajana ovat äänestäjät.
Kansanedustajaksi pyrkivän ehdokkaan on miellettävä, että edessä on useimmille alan vaihto. Tultuaan valituksi eduskuntaan niin laulaja, missi, opettaja, lääkäri, professori kuin toimitusjohtajakin joutuu opettelemaan kokonaan uuden ammatin, jos mielii hyväksi kansanedustajaksi.
Ammatinvaihto on onnistunut, kun motivoituneesta kansanedustajasta on tullut osaava poliitikko, joka oikeasti kykenee vaikuttamaan päätöksentekoon oman arvopohjansa mukaisesti.
Kansanedustajuus on päätoiminen luottamustyö, joka ei vertaudu sivutoimisiin luottamustehtäviin. Kaikki maamme vaikutusvaltaisimmat eturivin poliitikot, esimerkiksi Jyrki Katainen, Mari Kiviniemi ja jopa Timo Soini, ovat puhtaasti ammattipoliitikkoja.
Kansanedustajan ammattitaitoon kuuluu olennaisena osana myös erilaisten elämäntilanteiden ymmärtäminen, ihmisten aito kuunteleminen ja asiantuntijatiedon hankkiminen päätöksenteon tueksi. Näissä on jokaisen edustajan oltava tarkkana, sillä työsopimus on katkolla neljän vuoden välein. Se on terveellistä.