Sofian tarina

Synnyin Tampereen yliopistollisessa sairaalassa Suomen lippujen liehuessa Snellmanin päivänä 1983. Lapsuuteni ja nuoruuteni vietin Tampereella Järvensivulla ja Messukylässä. Nyt asun Tammelassa.

Lapsena harrastin aktiivisesti mm. laskettelua, viulunsoittoa, teatteria Tampereen Komediateatterissa ja partiota Messukylän Metsätytöissä. Kymmenvuotiaana ilmoitin vanhemmilleni haluavani isona kilparatsastajaksi ja sillä tiellä olin pitkään.

Suhtauduin ratsastusharrastukseeni hyvin kunnianhimoisesti ja harjoittelin tunnollisesti. Opettavaisen urani kohokohtina pidän mm. SM-mitalia kenttäratsastuksessa ja maajoukkuevalmennuksia yhdessä Zolotoi -hevoseni kanssa. Tuo ajanjakso opetti ahkeran ja pitkäjänteisen työnteon olevan edellytys hyvien tulosten saavuttamiselle.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen lähdin Ranskaan hevostallille töihin.  Kutsumus maailman muuttamiseen oli kuitenkin syttynyt viimeistään lukiossa ja yhteiskunnalliset asiat kiinnostivat minua. Ranskassa kypsyi päätös lähteä yliopistoon. Vuosina 2005–2010 suoritin yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon Tampereen yliopistossa. Pääaineeni oli valtio-oppi. Toisena opiskeluvuotenani lähdin lukukaudeksi Britanniaan opiskelemaan kansainvälistä politiikkaa.

Politiikasta on sittemmin tullut sekä työ että harrastus. Olen kiitollinen saadessani tehdä juuri sitä, mistä olen aidosti suunnattoman innostunut ja mihin olen määrätietoisesti ammattitaitoa hankkinut. Kansanedustajana olen unelmatyössäni, vaikka haasteet ovat kuluneella kaudella olleet suuria ja monet päätökset vaikeita.

Nykyään hevosharrastus on tärkeä rentoutumiskeino arjessani. Jos en ehdi tallille ratsastamaan, kosketukseni hevosiin säilyy Suomen ratsastajainliiton hallituksen jäsenyyden kautta tai kimpparavurimme vaiheita seuratessa.

Suuri osa ajastani kuluu kuitenkin eduskuntatyön parissa ja muita luottamustehtäviä hoitaessa. Olen toiminut aktiivisesti Kokoomuksen nuorisoliitoissa ja tällä hetkellä vedän Kokoomusnaisia puheenjohtajana. Olen myös Kokoomuksen puoluehallituksen jäsen.

Vuonna 2015 valtioneuvosto nimitti minut Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) puheenjohtajaksi. Olen ensimmäinen nainen, joka tehtävää hoitanut. Turvallisuuteen liittyvät teemat ovat painottuneet myös eduskuntatyössäni. Toisaalta laaja-alaisuus ja monipuolisuus on minulle tärkeää. Minut valittiinkin eniten lasten ja nuorten puolesta eduskunnassa töitä tehneeksi kansanedustajaksi vaalikaudella 2011-2015.

Olen toiminut myös aktiivisesti kansalaisjärjestöissä kuten Kansallisen Lastenliiton Pirkanmaan piirin puheenjohtajana ja Suomen YK-liiton puheenjohtajana. Olen myös aktiivinen Zonta, ja toimin Rotary -järjestössä.

Eduskuntatyön ohessa olen työskennellyt myös yritysmaailman puolella. Toimin aikaisemmin Tampereen Särkänniemi Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Tällä hetkellä toimin Finnvera Oyj:n hallintoneuvoston puheenjohtajana. Olen suorittanut Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) -tutkinnon.

Yrittäjän ilot ja haasteet ovat tulleet minulle tutuiksi myös kotona viime vuosina. Olen saanut läheltä seurata yrityksen kasvua ja yrittäjäpuolison arkista puurtamista. 

Ennen valintaani eduskuntaan työskentelin jo opiskeluaikana täysipäiväisesti politiikan näköalapaikalla eduskunnassa kansanedustajan avustajana. Työkokemusta kertyi myös erilaisista tehtävistä mm. opettajana, tarjoilijana ja hevosten parista.

Ensimmäisissä vaaleissani syksyllä 2008 tamperelaiset valitsivat minut heti ensiyrittämällä 715 äänellä Tampereen kaupunginvaltuustoon. Keväällä 2011 ollessani 27-vuotias pirkanmaalaiset valitsivat minut niin ikään ensiyrittämällä eduskuntaan 8279 äänellä.

Kansanedustajan työssä ja muissa luottamustoimissani minulle on tärkeää tarkka perehtyminen asiasisältöihin ja vaikuttaminen arvojeni pohjalta. Minulle tärkeitä arvoja ovat kannustavuus, sivistys ja välittäminen. Kaikkiin näihin arvoihin sisältyy myös mahdollisuuksien tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja vastuullinen vapaus. Kolmevuotiaan äitinä haluan jättää Suomen ja maailman tuleville sukupolville vielä parempana kuin olemme ne saaneet.

Työni eduskunnassa ja Pirkanmaan maakuntavaltuuston puheenjohtajana joka päivä lisää politiikasta, joka mielestäni on ennen kaikkea ihmisten kuuntelemista ja kykyä toimia heidän toiveidensa edistäjänä. Jokainen on oman arkensa asiantuntija. Kansanedustajan työssä tarvitaan ammattitaitoa tehdä parempaa tulevaisuutta –  vaikuttaa tehokkaasti lakeihin ja budjetteihin. Samoille tiedoille, taidoille ja verkostoille on käyttöä myös Tampereen valtuustossa.