Kansanedustajuus on ammattityötä

Tampereen asema teatteripääkaupunkina turvattava

Järkytys. Se oli ensimmäinen tunne, joka minulla heräsi, kun tammikuussa luin kulttuurin valtionosuustyöryhmän opetusministeriölle tekemän esityksen. Siinä ehdotetaan kulttuurin valtionosuusrahojen yhä voimakkaampaa keskittämistä pääkaupunkiseudulle leikkaamalla 2 miljoonaa euroa Tampereen Työväen Teatterin vuosittaisesta rahoituksesta.

Tamperelainen teatteri on minulle monella tapaa sydämenasia. Minulle teatteri on ollut tärkeä osa paljasjalkaisen tamperelaisen elämää lapsesta saakka. Kipinä teatteriin syttyi TTT:n lastenteatterin näytöksessä 80-luvulla. Tampereen Komediateatteri puolestaan tarjosi harrastusmahdollisuuden ja ensimmäisen kesätyöni näyttämöllä. Lapsena monivuotinen teatteriharrastus ja esiintyminen opetti, miten ujous voitetaan. Se on ollut myöhemmin työelämässä korvaamaton taito.

Vaikka lahjani näyttelijän uralle osoittautuivat olemattomiksi, ilman teatteria en olisi tänään se ihminen, joka olen. On tärkeää, että Suomen teatteripääkaupunki Tampere tarjoaa yhä säännöllisesti unohtumattomia kulttuurielämyksiä, joista lapset ja aikuiset voivat nauttia katsomoissa.

Taiteen ja teatterin positiivisista vaikutuksista ihmisten elämään sekä siitä, miksi yhteiskunnan kannattaa kulttuuria tukea, voisi kirjoittaa oman kolumninsa. Kulttuurin tukemisen hyödyt ovat joka tapauksessa niin merkittäviä, että niitä ei kannata rajata vain pääkaupunkiseudulle. Siksi VOS-työryhmän ehdotusta ei voi hyväksyä.

Tamperelaisen teatteritarjonnan ja TTT:n tulevaisuus on merkityksellistä koko seudun työpaikkojen ja elinkeinojen kannalta. Tampereen Työväen Teatterissa työskentelee tällä hetkellä vuosittain lähes 400 henkilöä ja se luo välillisesti työtä seudulle laajemminkin. Toteutuessaan VOS-työryhmän ehdotus johtaisi massiivisiin irtisanomisiin ja TTT:n Suuren näyttämön lamaantumiseen. Vaakalaudalla olisivat myös Tampereen kulttuuritarjonta ja asema Suomen teatteripääkaupunkia. TTT:n merkitys alueen muille kulttuuritoimijoille on suuri. Se ruokkii muuta kulttuurikenttää ja Tampereen yliopiston teatterityön opetuksen jatkumista.

Sen lisäksi, että tamperelainen teatteri on tärkeää meille pirkanmaalaisille, on sillä myös laajempi kansallinen merkitys. Jopa 40 prosenttia Tampereen Työväen Teatterin 145 000 vuosittaisesta katsojasta tulee Pirkanmaan ulkopuolelta. Teatteri tuottaa matkailutuloa Tampereelle noin 3-4 miljoonaa euroa joka vuosi.

Ehdotus tarkoittaisi teatteritarjonnan keskittämistä entisestään Helsinkiin. Jo tällä hetkellä valtionosuus TTT:n myytyä lippua kohden on tuntuvasti monia muita kansallisen tason näyttämöitä pienempi: esimerkiksi Kansallisoopperan jokaista myytyä lippua tuetaan lähes parilla sadalla eurolla samalla, kun Tampereen Työväen Teatterin lippua tuetaan noin viidellä kympillä.

Esityksen toteutuessa kulttuurin valtionavustuksista pääkaupunkiseudulle menisi peräti 61 %, vaikka alueella asuu vain 20 % suomalaisista. Tämä ei olisi lähimainkaan oikeudenmukaista tai järkevää. Kulttuurin tuki kannattaa jakaa siten, että saatava hyöty on mahdollisimman laaja.

Nyt, jos koskaan tamperelaista teatteria täytyy onnistua puolustamaan. Meidän on yhdessä edellytettävä kulttuuriministeri Sampo Terholta, että Tampereen Työväen Teatteria kohdellaan valtionosuusuudistuksessa siten, että sen nykyiset toimintaedellytykset turvataan jatkossakin eikä rahoitusta keskitetä vain pääkaupunkiin.

Tulen tekemään kaikkeni, jotta Tampereen asema Suomen teatteripääkaupunkina turvataan.


Tänään puolustimme TTT:n rahoitusta ja Tampereen asemaa teatteripääkaupunkina tavatessamme kulttuuriministeri Sampo Terhon pirkanmaalaisten kansanedustajien porukalla. Työryhmän VOS-esitys on nyt lausuntokierroksella, ja ministeri tekee asiassa päätöksiä noin kuuden viikon kuluttua.

Muita kirjoituksia

Instagram